Lion Tokkie met ‘De Wortel van Gras’

Cameleon

Datum en Tijd
donderdag 16 november
20:00 - 21:30

Categorieën

Een voorstelling die indruk maakt, uw meeneemt en laat nadenken waardoor Jodenhaat, antisemitische, discriminatie en ontkenning wordt bestreden.

Doel:
Bewustwording van recente geschiedenis:
Lessen van oorlog, genocide en conflicten dragen bij aan meer begrip en waardering voor de democratische rechtstaat en de vreedzame samenleving en mensen motiveren om zelf een actieve bijdrage te leveren.

De voorstelling duurt 1.30 uur en U ervaart wat nooit getoond wordt.

De voorstelling vertelt hoe de Joodse werkkampen waarvan Kremboong en de kampen in en rondom Amsterdam een voorbeeld zijn, past in het systeem van de Endlösung, de Jodenvernietiging.
Dit zowel in Nederland als in Silezië nu Polen. Natuurlijk wordt uitgelegd hoe Kremboong eruitzag en hoe de joden werden opgeroepen, het transport er naar toe en hoe zij daar leefden. De rol en de organisatie van de overheid en haar verhouding tot de bezettende macht.

De nabijgelegen kampen Stuifzand, Geesbrug en Balderhaar worden niet vergeten. Zij zijn onderdeel van de 42 Jodenkampen en de Gemeentelijke werkverruiming in het westen van het land. Totaal waren er meer dan 60 Joodse werkkampen. Daarnaast wordt het Arbeitzlager Erika en haar buitenkamp Junne genoemd, De commandant van Erika was ook de bestuurder van de Jodenkampen In Nederland.

Totaal zijn zo’n 12.500 mannen en 24.000 vrouwen en kinderen via de werkkampen afgevoerd meer dan 30 % van het totaal van 102.000 joodse slachtoffers.

Wat een belangrijk onderdeel is van de voorstelling, is de razzia op 2-3 oktober 1942 en het beruchte deportatie transport van 5 oktober 1942 naar Kozel en Auschwitz. De levensomstandigheden daar en hoe de werkkampjoden dit ervaarden passeert de revue. Waarbij het Auschwitz Stamlager, Auschwitz Birkeneau, Auschwitz Monowitz en de Kozel kampen zoals Blechhammer niet vergeten wordt.  De beruchte en onbekende dodenmarsen waarbij tienduizenden joden als slachtvee in een winter met sneeuwstormen, -15 graden vorst, over de weg of in een open trein naar het moederland werden gedreven. Daarbij spreken de overlevenden.

Voor de degene die de verschrikkingen van de Endlösung hebben overleefd rest dan de kleine Shoah, de periode 1950 tot en met nu.

Voor informatie bel : 0620084091

of mail naar Info@holito.nl